6000 windmolens

Van WindParken

Ga naar: navigatie, zoek

We moeten onze ambitie niet laten remmen door twijfel over de haalbaarheid van de ambitie: Nederland 100% op duurzame stroom, met 6000 windmolens op het land

Op deze pagina een globale berekening over het aantal windmolens waarmee onze hele stroomvoorziening is te verduurzamen, en vrijwel onafhankelijk wordt van fossiele leveranciers.

Met 6000 windmolens van 3MW, de hedendaagse standaardmolen, is Nederland volledig bediend met duurzame stroom.


Inhoud

Een globaal rekensommetje

  • Er zijn in Nederland 4 Miljoen gezinnen. (dit is heel globaal, er zijn grote, kleine en superzuinige gezinnen)
  • De hedendaagse standaard windmolen van 3MW, levert duurzame stroom voor 3000 gezinnen. Er zijn dus 1300 van die windmolens nodig, dat is een opgesteld vermogen van 4000 MW. Dus ca 1kW opgesteld vermogen ergens in een grote windmolen, levert voldoende voor een gezin. Echter, gezinnen, verbruiken maar ca 25% van alle verbruikte stroom in ons land.
  • Dus in totaal hebben we 16.000MW nodig, dus het equivalent van 16 centrales van 1000MW, of 4000 tot 6000 windmolens, laten we het ruim nemen.

Het ECN heeft in een rapport een berekening gepubliceerd hoeveel dat kost. Van ca 1500 EUR op het land tot 3000 EUR op zee, afhankelijk van hoe ver uit de kust de windmolen staat. Zie http://www.ecn.nl/docs/library/report/2003/c03074b.pdf (let op het jaartal)

Dat is dus ca 1500 EUR voor een vermogen van 1kW, dus een gezin kan met een investering van dat bedrag voor 30 jaar, de levensduur van een windmolen, duurzame stroom kopen. Daar komen nog wel kosten bij, voor onderhoud van de windmolen en voor diensten om tekort en teveel windstroom te verhandelen.

En de Nederlandse samenleving als geheel, koopt met een investering van ca 24 miljard, voor de komende 30 jaar gratis stroom.

Rest alleen nog een plekje vinden voor die 6000 windmolens.

Ander rekensommetje, project Kubbeweg Flevoland

Windpark Kubbeweg omvat 17 windmolens, samen 34 MW, die leveren samen per jaar 80 GWh, genoeg voor 25.000 huishoudens, en voorkomen een CO2 uitstoot van 29 kton per jaar. Kaartje Kubbeweg
Het Windparken Wiki rekent met 3 MW windmolens.
Daarom zijn in de windpark ontwerpen de volgende getallen gebruikt:
1 windmolen van 3 MW, levert 8GWh per jaar genoeg voor 2500 huishoudens, of 8000 inwoners

Werkgelegenheid

Natuurlijk zijn er ook fabrieken nodig om die 6000 windmolen onderdelen te bouwen. Hoogwaardige werkgelegenheid. Molen-leveranciers zullen vast wel bereid zijn om hier enkele fabrieken neer te zetten waar we die windmolens gaan maken.

  • Hoeveel mandagen gaan er in een enkele windmolen zitten?
  • Bij de fabricage en de opbouw ter plaatse, eenmalig x 6000
  • Een hedendaagse windmolen vergt ca 4 mandagen onderhoud per jaar, dat is werk voor ca 150 mensen.

En als het niet voldoende waait?

Soms vragen mensen waar de stroom vandaan moet komen als het niet waait. Dat is een terechte vraag. En het antwoord is dat die stroom net als nu uit fossiele centrales komt en geimporteerd wordt uit buitenlandse kerncentrales. Maar hoe meer windmolens we hebben gebouwd, hoe minder fossiele brandstoffen er voor ons nodig zijn. Die uitgespaarde CO2 uitstoot, kunnen we dan voor een deel benutten voor bijvoorbeeld vliegreizen.
Die fossiele centrales zullen uiteindelijk alleen als backup nodig zijn. Fossiel gestookte centrales blijven de komende 20 jaar nog steeds beschikbaar. Het doel moet echter zijn om ze zo weinig mogelijk te stoken. De eigenaren, bijvoorbeeld provinciebesturen, zullen hun best doen toch zo veel mogelijk vervuilende stroom ons land in te pompen. Maar wij burgers en bedrijven moeten de verantwoordelijkheid opbrengen alleen duurzame stroom te willen gebruiken.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen