Aa en Hunze Borger Odoorn en Emmen

Van WindParken

Ga naar: navigatie, zoek

In de gemeente Borger Odoorn is het windpark plan Drentse Monden aan de procedure begonnen. Maar eigenlijk wordt het landschap mooier als het windpark verdeeld wordt over de 3 gemeentes langs de NO grens van de provincie.

Daarom wordt hier het Windpark Grenslijn Drenthe voorgesteld. Zo zou het windpark nu al in concept ontworpen kunnen worden. De initiatiefnemers van het wind[ark Drentse Monden kunnen hun plan dan inpassen in dit ontwerp. De andere gemeentes en vooral de inwoners daar, gaan dan wat later dan Drentse Monden door de procedure met hun windpark.

Door niet te wachten tot commerciële windparkontwikkelaars met een rijks inpassing plan komen, kunnen gemeentes nog enige controle houden over hun landschap.
Belangrijk is alleen met enkelvoudige lijnvormige windparken te werken, dat geeft het mooiste landschap met windmolens.

Sommige Drentse politieke partijen kijken terecht ook over de provincie grens, daarom zijn de mogelijkheden daar verkend met 2 rijen windmolens van 10 en 13 km lang. Vanwege de ontwerpregels blijven de lijnen ver bij elkaar vandaan, zodat in het landschap open stukken horizon blijven en er altijd maar van een rij molens in beeld zijn.

Inwoners in het gebied, ook de tegenstanders, kunnen het beste invloed hebben als ze mede eigenaar worden, klinkt gek, maar als eigenaar kun je echt mee beslissen over bijvoorbeeld de afweging over de balans tussen maximale opbrengst en minimaal geluid van een windmolen. Dat is vooral interessant bij de molens die het dichtst bij de lintbebouwing staan. Daarom zou het heel nuttig zijn, voor de inwoners, als ze zich verenigen in een groep die positief wil meedenken, als toekomstig eigenaar.Deze Drentse lijn is 50 km lang, met elke 800 m een grote windmolen van 7 MW en op enkele plekken een onderbreking omdat daar de lintbebouwing wordt overgestoken, is er plek voor 60 windmolens, dus ca 420 MW.
Het meest noordelijke stukje van deze lijn ligt in Groningen, als dat verplaatst wordt naar Drenthe, is er ruimte voor ca 500 MW, voor 2 miljoen Drenten, als ze in actie komen.

Dit is een schets, de geluidscontour van de windmolens moet precies gecontroleerd worden met de plekken waar huizen staan, om te controleren of de lijn overal op een geschikte plek ligt, of verplaatst of onderbroken moet worden.

Belangrijk voordeel van dit ontwerp is dat er overal maar een enkele rij windmolens in het landschap zichtbaar is. En dat ook inwoners van andere gemeentes de kans krijgen mede-eigenaar te worden.

Er is nog een rij windmolens mogelijk, ergens parallel aan de N34, daar is meer natuur, maar windmolens en natuur gaan goed samen. Op voorwaarde dat de impact van de windmolens goed onderzocht wordt, en dat dat onderzoek ook tijdens de exploitatie wordt voortgezet. Dat heeft als extra voordeel dat de natuur goed en blijvend in de gaten wordt gehouden en dat er meer over bekend wordt. Wat weer interessant is voor toeristen die juist voor de natuur komen. Allemaal betaald uit de opbrengst van de windmolens.

Aan de Groningse kant van de grens zijn 2 rijen gevonden, 10 en 13 km lang, goed voor 12 en 17 windmolens van 7 MW, samen ca 200 MW, of 800.000 inwoners die hun eigen duurzame stroom opwekken.

Meer over deze ontwerp aanpak op Waarde creëren met een regionaal windplan

Zie ook Zienswijze Windpark Drentse Monden, bouw mooie windparken, met respect voor het landschap met motivatie waarom dit soort windpark ontwerp de beste aanpak is.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen