Elsendorp

Van WindParken

Ga naar: navigatie, zoek

In Brabant moeten enkele grote windparken komen, de provincie wil hierbij streven naar 350 MW opgesteld vermogen. dat zijn ca 120 windmolens van 3 MW en 100 m hoog. Een voorbeeld van hoe dat in het Brabantse landschap en vooral samenleving ingepast kan worden in met een lijnvormig windpark en participatie van veel Brabanders. Het windlint van Deurne, via Elsendorp naar Den Bosch is een voorbeeld van zo'n park. Elders in Brabant zijn weer andere lijnen ontworpen. Zo wekt iedere regio in principe genoeg duurzame stroom op voor eigen gebruik.

Om de altijd optredende weerstand tegen windmolens te reduceren is er een nieuwe aanpak voor een windenergie project.

  • Hierbij wordt eerst een lange vloeiende rij windmolens in het landschap ontworpen. Het is een gezamelijk ontwerpproces voor een hele regio, door zo veel mogelijk participanten uit de regio. Ongeveer elke km 1 windmolen
  • Omwonenden krijgen het recht te participeren in de windmolens, met een investering. En ze kunnen meedoen met het ontwerp.
  • Naast minder weerstand, ontstaat door een lijnvormig windpark ook een rustiger landschapsontwerp, met plaats voor veel windmolens voor de hele regio.
  • Delen van het ontwerp, waar voldoende steun voor is, kunnen al de officieele procedure in.


Hieronder een kaart met ontwerpvoorstel voor het gebied van Elsendorp tot Den Bosch. Dit ontwerp kunt U zelf verbeteren.
De lijn Elsendorp sluit in het zuiden aan op die van Deurne

Dit, en meer ontwerpen op het windparken wiki van Guldenlijn: http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki Daar staan al ontwerpen voor meer dan 1000 windmolens.

Deze lijn omvat 46 windmolens, goed voor 368.000 duurzame Brabanders.


Meer naar het oosten ligt de lijn Boxmeer
Aan de westkant van 's Hertogenbosch gaat de A59 lijn verder.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen