Groene Woud

Van WindParken

Ga naar: navigatie, zoek

Het Groene Woud is een plattelands gebied tussen St. Oedenrode, Oisterwijk, Oirschot en Best. De A2 van Eindhoven naar Den Bosch gaat er dwars door heen.
Het is de bedoeling dat het gebied ontwikkeld wordt tot een mooi landschap zoals het er vroeger uit zag.(Welke "vroeger", voor 1940, voor 1900. De 80 jarige oorlog? De romeinen? De tijd van de grafheuvels? IJstjd?)
Parallel aan de A2, loopt er ook een spoorweg door heen en een hoogspanningsleiding.

Het is een gebied met veel stukjes bos, en kleine stukjes weiland. Vanaf de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch is het een stuk met veel populieren vlak langs de snelweg.

Molens in een dergelijk gebied zijn bijna onzichtbaar omdat de horizon er zo dichtbij is. Deze kaart is een uitdaging aan de landschap en natuur fans om ze te verleiden te overwegen of het niet beide kan:

  • zowel duurzame stroom
  • als een mooi natuurgebied.

De dieren en planten maakt het niets uit. Ook nu al gaan hoogspanningslijnen door natuurgebieden. Dat is eigenlijk heel gewoon, dus waarom maken we dan geen CO2 vrije stroom in natuurgebieden?


Deze verzameling van 14 molens is geen guldenlijn, en ligt in de buurt van Best Oost net aan de andere kant van de A2. Ze vallen niet op, omdat ze in het bosrijke gebied van het Groene Woud liggen. Zo is het bos goed voor 112.000 Brabanders. Zij kunnen in dit bos hun CO2 vrije, klimaatneutrale stroom opwekken.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen