Wimper Windpark voor Groningen

Van WindParken

Versie per 9 mrt 2012 23:24; Henk Daalder (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoek

Groningen heeft veel ruimte voor windmolens. De provincie had eerder al de visie om ze alleen aan de noordkust neer te zetten.

Maar eerlijk gezegd er is ruimte voor meer, en meer windmolens zijn ook hard nodig. Overigens niet alleen In Groningen, in bijna alle regio's van het land zijn ze nodig om de doelen voor duurzame energie te halen. 2020 is een te korte horizon, 2030 is eerlijker, want zo lang zullen windmolens hier staan als ze de komende jaren gebouwd worden.

Daarom moet Groningen weer een visionaire stap zetten en niet wachten op ondernemers die met steun van het rijk, lelijke windparken van huurkazerne kwaliteit willen bouwen. De lokale overheid kan de regie weer terug pakken door zelf een mooi windpark ontwerp te maken. Elders in Nederland gebeurt dat ook, zoals in de Wieringermeer en Flevoland.

Mooie windparken bestaan uit enkelvoudige rijen windmolens, waarbij de rijen minstens 8 tot 10 km uit elkaar staan. Dat hebben de Wieringermeer en Flevoland geleerd de afgelopen jaren. Nu Groningen nog.

Hieronder een voorstel voor een windpark ontwerp in de vorm van een wimper voor Groningen. Als voorbeeld:

Deze rijen windmolens zijn samen 188 km lang, goed voor

  • Ca 370 windmolens van 3 MW, totaal 1110 MW
  • Of ca 250 stuks van 7 MW, totaal 1750 MW

Natuurlijk moet zo'n windpark voor en door Groningers worden
Met 580.000 Groningers is dat bijv ca 2 kW opwek vermogen per inwoner, ruim voldoende voor de gewone huis aansluitingen, de verwarming en de elektrische auto voor alle Groningse gezinnen.
Bij de variant van 1110 MW is er ca 1.5 miljard te investeren, de gezinnen zouden ieder 3000 kunnen investeren en de grondeigenaren de rest.

De Business Case voor een Gronings gezin Een gezin dat in een eigen stukje windpark investeert, betaalt in de komende 20 jaar dan 8000 EUR voor zijn duurzame stroom, naast de 3000 investering, 5000 EUR aansluitkosten a 250 per jaar
Echter als dat gezin commercieel opgewekte stroom blijft kopen, is het de komende 20 jaar ca 24.000 EUR kwijt

Dus nu 3000 EUR in een eigen stukje windpark investeren, levert 20 jaar gratis stroom en nog 800 EUR voordeel per jaar.

Daarvoor moet een Gronings gezin eenmalig 3000 EUR investeren, en meewerken aan bovenstaand windpark plan
En dan hebben we nog de stroom voor de elektrische auto, ipv steeds duurdere benzine, en de verwarming van de woning. Groningers kunnen allemaal duurzame hereboeren worden.

Uitleg: Robin Hood voor het Landschap

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen